UPM Institutional Repository

Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping


Citation

Yaakob, Che Mann and Raya, Shariff (1983) Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping. Pertanika, 6 (1). pp. 17-21.

Abstract

Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu 55°, 65° dan 75°C telah dijalankan selama 4~ jam. Keputusan-keputusan menunjukkan suhu pengeringan mempengaruhi kandungan air (11-17%) dan seterusnya aktiviti air, aw (0.46-0.70) kep'ingan. Nilai warna Hunter a dan b menunjukkan penggelapan yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan; walaubagaimana pun, nilai L tidak bermakna (P>0.05). Nilai ketegasan Instron menunjukkan peninggian yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan. Data deria untuk rasa, warna, ketegasan dan penen'maan keseluruhan menunjukkan bahawa hasilan ini sangat diterima oleh ahli panel.


Download File

[img]
Preview
PDF
Satu_Kajian_Awal_Memproses_Keledek_Keping.pdf

Download (2MB)

Additional Metadata

Item Type: Article
Divisions: Faculty of Food Science and Technology
Depositing User: Nur Izzati Mohd Zaki
Date Deposited: 11 Nov 2009 07:36
Last Modified: 27 May 2013 06:59
URI: http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item