UPM Institutional Repository

Unsur Jenaka Sebagai Perangsang dalam Situasi Pembelajaran Bahasa Melayu dalam Kalangan Pelajar Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris


Citation

Reduzan, Norul Haida (2011) Unsur Jenaka Sebagai Perangsang dalam Situasi Pembelajaran Bahasa Melayu dalam Kalangan Pelajar Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris. PhD thesis, Universiti Putra Malaysia.

Abstract

Unsur jenaka ialah perbuatan atau kata-kata yang menggelikan hati dan mampu membuatkan seseorang itu tersenyum atau ketawa. Aksi yang berseloroh dan bersahaja turut menambahkan suasana yang ceria dan dapat menghiburkan para pendengar atau aundien yang menonton. Dari aspek pembelajaran pula, unsur jenaka mampu memberikan input kepada pelajar dan membantu menimbulkan keseronokan di dalam kelas khususnya dalam pembelajaran bahasa Melayu. Kajian tinjauan secara intensif ke atas pelajar Bacelor Pendidikan bahasa Melayu semester 5 di Universiti Pendidikan Sultan Idris didapati tidak berminat untuk belajar bahasa Melayu kerana pelajar beranggapan yang bahasa Melayu adalah bahasa ibunda dan pelajar tahu akan segala-galanya mengenai bahasa itu, dan mereka belajar bahasa Melayu sambil lewa serta dalam keadaan terpaksa. Pelajar akan kelihatan bosan dan menganggap bahawa pengajaran bahasa terlalu mudah untuk dipelajari. Justeru, kajian ini adalah untuk meneliti aspek unsur jenaka sebagai perangsang dalam situasi pembelajaran bahasa Melayu dalam kalangan pelajar Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim. Kajian ini menggunakan Teori Pembelajaran Gagne dan Teori Jenaka Teori Kelegaan (Relief Theory) yang didasarkan atas penyelidikan tentang faktor-faktor yang kompleks pada proses pembelajaran manusia. Penyelidikan adalah untuk menemukan teori pembelajaran yang efektif. Penerapan unsur jenaka sebagai perangsang dalam situasi pembelajaran bahasa Melayu dapat menimbulkan keseronokan dan minat pelajar semasa proses pembelajaran dalam kelas. Objektif pertama, kajian ini adalah untuk mengenal pasti kaedah unsur jenaka dalam pembelajaran bahasa Melayu yang berkesan. Objektif kedua, adalah untuk menganalisis jenis-jenis unsur jenaka dalam pembelajaran bahasa Melayu. Objektif ketiga, adalah membincangkan unsur jenaka sebagai perangsang dalam situasi pembelajaran bahasa Melayu. Seramai 150 orang sampel daripada kumpulan kawalan dan 20 orang sampel daripada kumpulan eksperimen diambil bagi tujuan kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara gaya pengajaran pelajar dengan penerapan unsur jenaka sebagai perangsang dalam situasi pembelajaran bahasa Melayu. Hal ini jelas dibuktikan dengan kebenaran data kualitatif melalui teknik pemerhatian dengan mengambil kira emosi dan perasaan jenaka pelajar tersebut semasa menjalankan aktiviti lakonan mini drama dan menonton tayangan filem jenaka serta data kuantitatif gaya pembelajaran bagi membezakan min dan sisihan piawai. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa terdapat kekuatan hubungan antara gaya pengajaran dengan penerapan unsur jenaka sebagai perangsang dalam situasi pembelajaran bahasa Melayu.


Download File

[img]
Preview
PDF
FBMK_2011_1.pdf

Download (319kB) | Preview

Additional Metadata

Item Type: Thesis (PhD)
Subject: Learning, Psychology of - Research
Subject: Wit and humor in education
Subject: Malay language - Study and teaching (Higher) - Perak
Call Number: FBMK 2011 1
Chairman Supervisor: Normaliza bt. Abd. Rahim, PhD
Divisions: Faculty of Modern Language and Communication
Depositing User: Ms. Nida Hidayati Ghazali
Date Deposited: 16 Jun 2014 02:49
Last Modified: 16 Jun 2014 02:49
URI: http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/19406
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item