Keyword Search:

Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping

Yaakob, Che Mann and Raya, Shariff (1983) Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping. Pertanika, 6 (1). pp. 17-21.

[img] PDF
2201Kb

Abstract

Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu 55°, 65° dan 75°C telah dijalankan selama 4~ jam. Keputusan-keputusan menunjukkan suhu pengeringan mempengaruhi kandungan air (11-17%) dan seterusnya aktiviti air, aw (0.46-0.70) kep'ingan. Nilai warna Hunter a dan b menunjukkan penggelapan yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan; walaubagaimana pun, nilai L tidak bermakna (P>0.05). Nilai ketegasan Instron menunjukkan peninggian yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan. Data deria untuk rasa, warna, ketegasan dan penen'maan keseluruhan menunjukkan bahawa hasilan ini sangat diterima oleh ahli panel.

Item Type:Article
Faculty or Institute:Faculty of Food Science and Technology
ID Code:2225
Deposited By: Nur Izzati Mohd Zaki
Deposited On:11 Nov 2009 15:36
Last Modified:27 May 2013 14:59

Repository Staff Only: Edit item detail

Document Download Statistics

This item has been downloaded for since 11 Nov 2009 15:36.

View statistics for "Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping "