Keyword Search:


Bookmark and Share

Analisis Pemilihan Program UPM di Kalangan Pemohon yang Ingin Memasuki Universiti / Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia

Markom, Mohd Nasir (1993) Analisis Pemilihan Program UPM di Kalangan Pemohon yang Ingin Memasuki Universiti / Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia. Masters project report, Universiti Pertanian Malaysia.

[img] PDF
3885Kb

Abstract

Kajian bertujuan untuk mengkaji pola pemilihan program-program yang ditawarkan oleh UPM di kalangan calon-calon yang ingin memasuki Universiti/Institusi Pengajian Tinggi. Kajian dikhususkan kepada calon-calon lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM ) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang memohon masuk keprogram - program diploma, matrikulasi dan program ijazah.Kajian menggunakan data yang diambil secara rawak daripada senarai merit sesi 1992-93 yang merangkumi kedua-dua jenis peperiksaan,SPM dan STPM, aliran Sains dan aliran Sastera, Bumiputera dan Bukan Bumiputera. Kajian dibantu oleh data-data yang diperolehi daripada Unit Pusat Universiti (UPU) meliputi jumlah permohonan masuk ke Universiti bagi tempoh lima tahun kebelakangan (1980/89- 1992/93). Data-data yang diperolehi dianalisa secara statistik am seperti peratusan dan purata. Hasil kajian mendapati bahawa jumlah permohonan ke UPM bagi tempoh lima tahun kebelakangan ini adalah semakin berkurangan, meskipun jumlah permohonan ke Universiti-Universiti secara kesaluruhannya semakin meningkat.

Item Type:Project Report
Subject:Universities and colleges - Malaysia - Entrance requirements - Case studies
Chairman Supervisor:Profesor Madya Dato' Dr. Mohd Nasir Ismail
Call Number:FPP/L 1993 7
Faculty or Institute:Faculty of Educational Studies
ID Code:11104
Deposited By: Mohd Nezeri Mohamad
Deposited On:15 Jun 2011 14:20
Last Modified:15 Jun 2011 14:24

Repository Staff Only: Edit item detail