UPM Institutional Repository

Pengalaman residen menjalani rawatan dan pemulihan berasaskan pendekatan Therapeutic Community di pusat pemulihan dan penjagaan di Kuala Lumpur, Malaysia


Citation

Mohamad Murad, Nurfatin Afza (2018) Pengalaman residen menjalani rawatan dan pemulihan berasaskan pendekatan Therapeutic Community di pusat pemulihan dan penjagaan di Kuala Lumpur, Malaysia. Masters thesis, Universiti Putra Malaysia.

Abstract

Penyelidikan ini telah dijalankan di Rumah Pengasih di Kuala Lumpur. Kajian telah memfokuskan pengalaman informan kajian menyertai program rawatan dan pemulihan menggunakan pendekatan Therapeutic Community, aktiviti yang paling memberi kesan dan elemen penting yang perlu ada dalam diri residen untuk kekal bebas dadah. Penyelidikan ini telah menggunakan kaedah kualititatif berasaskan rekabentuk kajian kes tunggal. Teknik pengumpulan data menggunakan kaedah pemerhatian yang dilakukan oleh penyelidik serta temubual mendalam ke atas 22 informan yang sedang menjalani proses rawatan dan pemulihan dadah di pusat tersebut. Hasil temubual dianalisis secra tematik dengan bantuan perisisan Atlas ti. Dapatan penyelidikan mendapati pengalaman informan mengikuti program rawatan dan pemulihan menggunakan pendekatan Therapeutic Community berpaksikan konsep kekeluargaan, tekanan rakan sebaya, sesi terapi, sesi agama dan contoh tauladan. Aktiviti perkongsian berkumpulan, cara berkomunikasi dengan orang lain, ilmu keagamaan, sesi encounter, booking, confrontation dan berdikari dalam pengurusan diri adalah elemen yang memberi kesan dalam diri informan kajian. Dapatan kajian juga menemukan elemen penting yang perlu ada dalam diri untuk bebas dadah iaitu kesediaan untuk berubah, mendengar nasihat, arahan dan patuhi arahan serta melibatkan diri dengan aktif dalam program.


Download File

[img]
Preview
Text
FEM 2018 25 IR.pdf

Download (2MB) | Preview

Additional Metadata

Item Type: Thesis (Masters)
Subject: Therapeutic communities - Malaysia - Kuala Lumpur
Subject: Rehabilitation
Call Number: FEM 2018 25
Chairman Supervisor: Nobaya Ahmad, PhD
Divisions: Faculty of Human Ecology
Depositing User: Mas Norain Hashim
Date Deposited: 20 Nov 2019 02:33
Last Modified: 20 Nov 2019 02:33
URI: http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/75756
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item