Simple Search:

Nilai Islam dalam komik Majalah Dewan Pelajar


Citation

Ahmad, Mohd Shukrey and Kamarudin, Kamariah (2018) Nilai Islam dalam komik Majalah Dewan Pelajar. Jurnal Melayu, 17 (1). pp. 49-73. ISSN 1675-7513

Abstract / Synopsis

Hubungan nilai Islam dalam kehidupan manusia merentas disiplin ilmu. Didapati bahawa nilai Islam terdapat dalam karya sastera bukan sahaja terhadap genre prosa, bahkan dalam majalah dan komik. Justeru, kajian ini akan membuktikan bahawa medium komik sememangnya mengandungi nilai Islam yang dapat mendidik pembaca khususnya golongan kanak-kanak. Berdasarkan komik Di dan Pi serta komik DP dalam Majalah Dewan Pelajar pada tahun 2012, tahun 2013 serta tahun 2014. Majalah Dewan Pelajar merupakan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka telah menjadi majalah dalam kelas sejak tahun 1990 lagi sebagai bahan bacaan kanak-kanak. Oleh itu, kajian ini juga dibahagikan kepada dua iaitu hubungan manusia dengan Allah (habl’ min Allah) dan hubungan manusia dengan manusia (habl’ min al-Nas). Pembahagian ini merupakan pecahan utama dalam Teori Takmilah iaitu hubungan manusia dengan Allah yang bersifat vertical dan hubungan manusia dengan manusia yang bersifat horizontal sebagai asas kajian. Kerangka dalam Ihya Ulumiddin turut digunakan untuk mengukuhkan kajian dengan empat pecahan besar dalam kitab ini. Didapati hubungan manusia dengan Allah merangkumi bahagian peribadatan manakala hubungan manusia dengan manusia merangkumi bahagian pekerjaan sehari-hari, perbuatan yang membinasakan dan perbuatan yang menyelamatkan. Berdasarkan kajian ini nilai Islam yang terkandung dalam komik lebih menjurus kepada hubungan manusia dengan manusia berbanding hubungan manusia dengan Allah.


Download File

[img]
Preview
PDF (Abstrak)
Nilai Islam dalam komik Majalah Dewan Pelajar.pdf

Download (49kB) | Preview

Additional Metadata

Item Type: Article
Divisions: Faculty of Modern Language and Communication
Publisher: Pusat Penyelidikan Bitara Melayu, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
Keywords: Islamic values; Comics; Relationship with Allah (habl' min Allah); Human relationship with human (habl' min al-Nas)
Depositing User: Nabilah Mustapa
Date Deposited: 06 Jul 2018 17:15
Last Modified: 06 Jul 2018 17:15
URI: http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/13663
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item