UPM Institutional Repository

Kajian Perbandingan Kesan Penggunaan Empat Jenis Agen Koagulan Berdasarkan Kaedah Ujian Balang Bagi Merawat Air Mentah Loji Air Cheras


Citation

Kamarudin, Rohana (2001) Kajian Perbandingan Kesan Penggunaan Empat Jenis Agen Koagulan Berdasarkan Kaedah Ujian Balang Bagi Merawat Air Mentah Loji Air Cheras. Masters thesis, Universiti Putra Malaysia.

Abstract

Kajian dijalankan di Loji Pembersih Air Bt.11, Cheras, Kuala Lumpur memandangkan bermula pada tempoh Januari 1998 sehingga Jun 1998 , loji ini telah mencatat sejarah di berhentikan operasinya beberapa kali untuk tempoh beberapa bulan. Ini mengganggu bekalan air bersih kepada penduduk sekitar. Penutupan ini berpunca dari kandungan bahan-bahan pencemar (pollutants) yang tinggi terutama kandungan ammonia dimana bacaan mencatat melebihi 1.0 ppm bermula Januari 1998 hingga April 1999. Rekabentuk konvensional loji ini tidak dapat merawat air mentahnya kepada paras piawai (WHO) air bersih. Satu cara mengatasinya ialah rawatan dalam aspek kimia dengan mengenalpasti jenis agen koagulan terbaik bagi merawat air mentahnya. Kajian telah memilih empat jenis agen koagulan yang ada dipasaran iaitu Aluminium Sulfat (Alum), Ferik Klorida, 'Modified Liquid Alum ' dan Polialuminium Klorida (PAC) dengan kaedah Ujian Balang (Jar Test). Berdasarkan data-data ujian dan 'lengkuk buffer', keputusan kajian menunjukkan dos agen koagulan ialah pada julat 15 - 25 ppm. Julat pH air rawatan pula ialah 5.93 - 6.30. Hasil dan keputusan kajian menunjukkan bahawa Wama (Hazen) dari air mentah dapat dirawat sebanyak 97%, Kekeruhan (NTU) dapat dibuang hampir 100% dan paras kandungan Feram (Fe) dan Manggan (Mn) dalam air mentah dapat dirawat melebihi 95%. Residu Aluminium (AI) dan Ammonia (N-NH3) pula hampir 60% dapat dirawat. Kandungan oksijan terlarut dapat dinaikkan dalam air terawat sebanyak 30% manakala kandungan bahan elektrolit adalah normal. Keputusan kajian juga menunjukkan agen koagulan Aluminium Sulfat, Ah(S04)d8H20 (Alum) merupakan agen koagulan yang terbaik untuk merawat air mentah loji kerana ia menghasiikan bacaan terendah untuk Kekeruhan (0.48 NTU), Wama (15 Hazen), Feram (0.03 ppm) dan Residu Aluminium (0.04 ppm). Manakala 'Modified. Liquid Alum ' pula dapat memberikan rawatan terbaik untuk ammonia dimana bacaan terendah ialah 0.027 ppm.


Download File

[img] PDF
FK_2001_9_A.pdf

Download (1MB)

Additional Metadata

Item Type: Thesis (Masters)
Subject: Water - Purification - Biological treatment
Subject: Sewage - Purification - Biological treatment
Call Number: FK 2001 9
Chairman Supervisor: Dr. Fakhru' I-Razi Ahmadun, PhD
Divisions: Faculty of Engineering
Depositing User: kmportal
Date Deposited: 23 May 2011 01:50
Last Modified: 23 May 2011 01:52
URI: http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/10749
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item