Keyword Search:


Bookmark and Share

Kajian Parasitisme Dan Morfologi Parasitoid Telur Nilaparvata Lugens, Sogatella Furcifera, Nephotettix Vlrescens Dan N. Nigropictus

Ismail, Rohana (1998) Kajian Parasitisme Dan Morfologi Parasitoid Telur Nilaparvata Lugens, Sogatella Furcifera, Nephotettix Vlrescens Dan N. Nigropictus. Masters thesis, Universiti Putra Malaysia.

[img] PDF
2227Kb

Abstract

Parasitoid telur Nilaparvata lugens, Sogatella fureifera (Delphacidae), Nephotettix virescens dan N. nigropictus (Cicadellidae) telah disampel sebanyak empat kali, di plot eksperimen tanaman padi UPM dengan menggunakan kaedah Otake, bermula dari padi berumur empat hari sebingga 71 hari selepas diubah. Pokok padi yang mengandungi telur Delphacidae atau Cicadellidae sahaja, dan campuran telur Delphacidae dan Cicadellidae telah diletakkan di lapangan selama dua hari,kemudiannya dibawa ke makmal dan dibedah. Kelompok telur yang diperolehi dieram sehingga parasitoid dewasa keluar daripada telur yang diserang. Sembilan spesies parasitoid daripada genus Anagrus (Mymaridae),Oligosita dan Paracentrobia (Trichogrammatidae) telah diperolehi, lima di antaranya spesies major iaitu O. yasumatsui,P.andoi, A. nr. flaveolus,O. nephotetticum dan O.nr. brevicomis, dan empat spesies minor iaitu A.optabilis, A. flaveolus, A. frequens dan P. yasumatsui.Total parasitisme telur N.lugens berjulat antara 15.0% - 22.1% ,S.

Item Type:Thesis (Masters)
Subject:Parasitism
Subject:Parasitoids
Chairman Supervisor:Dr. Omar Mohd Yusoh
Call Number:FSAS 1998 16
Faculty or Institute:Faculty of Environmental Studies
ID Code:11308
Deposited By: Mohd Nezeri Mohamad
Deposited On:15 Jul 2011 13:30
Last Modified:09 May 2012 11:55

Repository Staff Only: Edit item detail