Keyword Search:


Bookmark and Share

Tingkah Laku Kepimpinan Pengetua Dan Hubungannya Dengan Tekanan Kerja Dan Keberkesanan Organisasi, Di Beberapa Buah Sekolah Terpilih Di Negeri Sembilan

Haji.Yahaya, Noordin (1998) Tingkah Laku Kepimpinan Pengetua Dan Hubungannya Dengan Tekanan Kerja Dan Keberkesanan Organisasi, Di Beberapa Buah Sekolah Terpilih Di Negeri Sembilan. Masters project report, Universiti Putra Malaysia.

[img] PDF
671Kb

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan antara tingkah laku kepimpinan pengetua, tekanan yang dialami oleh guru dan keberkesanan organisasi di beberapa buah sekolah luar bandar di kawasan pentadbiran PPD Seremban- Port Dickson dan kawasan pentadbiran PPD Rembau-Tampin. Seramai 116 guru sekolah terlibat dalam sampel kajian ini. Pengkaji menggunakan Leadership Behavior Description Questionnaire (LBDQ) untuk mengukur tingkah laku kepimpinan pengetua, Index of Perceived organizational Effectiveness(IPOE) untuk mengukur keberkesanan organisasi dan soalan yang diubah suai untuk mengukur tekanan kerja guru.pengumpulan data menggunakan soal selidik bersruktur yang dikendalikan oleh penyelidik dibantu bersama oleh pengetua sekolah atau guru penolong kanan.

Item Type:Project Report
Chairman Supervisor:Dr. Shamsuddin Ahmad
Call Number:FPP/L 1998 1
Faculty or Institute:Faculty of Educational Studies
ID Code:11184
Deposited By: Mohd Nezeri Mohamad
Deposited On:18 Jul 2011 14:51
Last Modified:26 Aug 2011 09:18

Repository Staff Only: Edit item detail