Keyword Search:


Bookmark and Share

Keberkesanan Baja Kalsium dan Pengairan Terhadap Kandungan Kalsium dalam Tisu Tanaman Mangga (Mangifera Indica, L) Pada Tanah Berkapur

Md Noor, Mohd Razi (1996) Keberkesanan Baja Kalsium dan Pengairan Terhadap Kandungan Kalsium dalam Tisu Tanaman Mangga (Mangifera Indica, L) Pada Tanah Berkapur. Masters thesis, Universiti Pertanian Malaysia.

[img] PDF
1229Kb

Abstract

Satu penyelidikan ladang telah dijalankan untuk menilai keberkesanan baja kalsium dan pengairan terhadap kandungan kalsium dalam tisu tanaman mangga (Mangifera indica, L) dan kejadian buah reput dalam mangga (BRDM) pada tanah berkapur di mana dijalankan juga penilaian dan pengkelasan tanah (mengikut Sistem Jabatan Pertanian Malaysia dan Pengkelasan Keupayaan Kesuburan). Dua kadar pengairan [tanpa pengairan (T) dan pengairan (A)] x tiga sumber baja Ca [tanpa baja Ca (CO), baja Ca(N03h (CN) dan baja Biomin Ca (CF)] berfaktorial disusun menggunakan Rekabentuk Rawak Blok Lengkap dengan empat replikasi. Pemeriksaan dan penilaian tanah berkapur [Bukit Bintang Sederhana (BBS), Bukit Bintang Dalam (BBD) dan Bukit Bintang Cetek (BBC)] menunjukkan bahawa tanah ini berlom dengan kandungan lempung di antara 18-35% dan kelodak > 30%. Kadar infiltrasi yang rendah (0. 14-1.30 em jam-I). Tanah ini juga berpH tinggi (7.23-8.44) dan kandungan karbon at > 50 g kg-I. Manakala kedalaman tanah ke lapisan padat berbeza-beza di mana BBS adalah 50-100 em, BBD adalah > 100 em dan BBC <50 em. Kelas kesesuaian tanah BBS adalah 3t(ed), BBD adalah 3t(d) dan BBC adalah 5eR(td). Kelas keupayaan kesuburan tanah BBS dan BBD adalah Ldb dan BBC adalah L'L"db. Tanah BBS dan BBD sesuai untuk kebanyakan tanaman manakala BBC terhad kepada tanaman yang berakar eetek sahaja.

Item Type:Thesis (Masters)
Subject:Mangifera
Subject:Mango - Tropics
Chairman Supervisor:Dr. Anuar Abdul Rahim
Call Number:FP 1996 11
Faculty or Institute:Faculty of Agriculture
ID Code:10380
Deposited By: Mohd Nezeri Mohamad
Deposited On:30 Mar 2011 11:33
Last Modified:30 Mar 2011 11:36

Repository Staff Only: Edit item detail